Dobrodziejstwa soków owocowych

Świeżo wyciśnięte soki owocowe są o niebo lepsze od „zwykłych”, dostępnych w sklepach. Co do tego nie ma wątpliwości już po pierwszym łyku takiego napoju. Oprócz tego, że świetnie smakują, to fantastycznie oczyszczają organizm i zaopatrują go w mnóstwo witamin, mikroelementów i soli mineralnych. Usuwają martwe komórki, rozpuszczają śluz, rozpuszczają sole i kamienie, niektóre zapobiegają chorobom nowotworowym. Kolejną ich zaletą jest to, że są szybko przyswajane przez organizm – w ciągu około 30 minut.

Soki należy pić powoli, małymi łykami, najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu. Soki owocowe zachowują wszystkie zdrowe składniki do 4 godzin po przyrządzeniu. Soki należy przygotowywać wyłącznie ze świeżych, nie zepsutych owoców. Do soków absolutnie nie należy dodawać cukru. Jeśli któryś sok będzie trudny do wypicia, np. z cytryny, należy dodać miodu.

Soki owocowe– rodzaje i właściwości:

Sok z marchwi – wpływa korzystnie na zęby, włosy, paznokcie, wzrok i gardło. Leczy wrzody żołądka i dwunastnicy. Przynosi ulgę przy alergiach skórnych, uczuleniach, egzemach, chorobach układu limfatycznego. Bardzo korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Uwaga: podczas picia soku z marchwi najprawdopodobniej twoja skóra zyska kolor pomarańczowawy. Według Michała Tombaka jest to efekt oczyszczania organizmu. W związku z tym, że w “przeciętnym” organizmie jest bardzo dużo toksyn, a wątroba nie ma takich “mocy przerobowych”, przechodzą one do układu limfatycznego, by ostatecznie zostać wydalone przez pory skóry. Toksyny te są koloru żółtego lub pomarańczowego. Efekt “żółtej skóry” może trwać nawet do roku czasu.

Sok z arbuza – oczyszcza, wzmacnia wątrobę i nerki, wypłukuje sole z organizmu, ma działanie moczopędne (przy obrzękach), przeciwmiażdżycowe, ogólnie wzmacniające.

Sok z winogron – ma działanie wzmacniające, przeczyszczające, napotne, bakteriobójcze i moczopędne. Obniża cholesterol i ciśnienie krwi. Nie jest wskazany w dużych ilościach przy cukrzycy, otyłości, wrzodach żołądka i dwunastnicy. Przy regularnym piciu należy odstawić mleko i surowe owoce – w połączeniu z sokiem z winogron powodują one fermentacje w jelitach.

Sok z cytryny – oczyszcza z nierozpuszczalnych soli i śluzu, posiada dużo witaminy C i mikroelementów.


Podziel się wpisem

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More

Zostaw komentarz

 

Kwiecień 2024
P W Ś C P S N
« maj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930